پولیپ بینی

توسط | اردیبهشت ۱۵, ۱۴۰۳ | مقالات

سینوس ها ، حفره هایی درون جمجمه هستند که به داخل بینی راه دارند ؛ در صورتی که بافت نرم حفره ها ، رشد غیر طبیعی داشته باشد ، منجر به مسدود شدن حفره ها می گردد ؛ طبق گفته متخصص گوش و حلق و بینی دکتر دنیا کرمی در علم پزشکی این بافت های غیر طبیعی را پولیپ بینی ، می نامند. از آنجایی که تعداد حفره های سینوسی بیش از یک عدد است ، پولیپ در بینی نیز تکی نبوده و به شکل چندگانه رشد می کند.

 

پولیپ بینی

 

تا به امروز علل اصلی بروز پولیپ در بینی ، شناخته نشده است ؛ از دلایل احتمالی آن می توان به موارد ذیل اشاره کرد :

  1. در اثر حساسیت به برخی از مواد موجود در اتمسفر رخ می دهد.
  2. بروز این عارضه ، در اثر عفونت سینوس می باشد.

علائم پولیپ بینی

از علائم و نشانه های بروز این عارضه ، باید به مواردی که در ذیل ذکر شده اند ، اشاره کنیم :

  • مشکلات تنفسی
  • کاهش قدرت بویایی
  • آبریزش بینی
  • گرفتگی مداوم بینی
  • خروپف
  • احساس درد در نواحی سر ، صورت ، دندان های بالایی
  • و غیره

درمان پولیپ در بینی

  1. هدف از درمان این بیماری تنفسی ، رفع یا کوچک کردن سایز آن است. اولین مرحله درمان آن ، مصرف دارو است ؛ در صورتی که با دارو قابل رفع نباشد ، انجام جراحی الزام می یابد.
  2. بهترین جراح پولیپ بینی در شیراز با انجام جراحی آندوسکوپیک و رفع عواملی که سبب بروز بیماری شده اند ، به درمان آن می پردازد.
  3. جراحی آندوسکوپیک ، جزء جراحی های ساده و سرپایی به شمار می آید ؛ بنابراین جای هیچ گونه نگرانی ندارد.
  4. لازم به تذکر است که امکان برگشت پولیپ ها پس از درمان ، وجود دارد.

ویژگی افرادی که دچار پولیپ بینی می شوند

طبق تحقیقات انجام شده افرادی که بالای 40 سال سن دارند ، بیشتر از سایر افراد دچار پولیپ در بینی می شوند . همچنین این عارضه در مردان بیشتر از زنان شایع است. دلیل اصلی به وجود آمدن این بیماری هنوز مشخص نیست ؛ اما التهاب مداومی که تورم در بینی ایجاد می کند ، می تواند در ایجاد پولیپ در بینی تاثیر گذار باشد. افرادی که بیش از دیگران دچار این بیماری می شوند ، شرایط زیر را دارند:

  • دچار آلرژی هستند.
  • حساسیت به آسپرین دارند.
  • دچار عفونت های مزمن و فیبروز کیستیک هستند.

چه عواملی پولیپ بینی در افراد را تحریک می کند؟

کسانی که دچار این بیماری هستند ، علاوه بر طی روند درمان باید از شرایط آسیب زننده به این بیماری دوری کنند. چرا که بعضی شرایط سبب افزایش پولیپ در بینی می شود و می تواند روند درمان را کند یا متوقف کند. بنابراین در ادامه ، با عوامل آسیب زا در این بیماری آشنا شوید.

توجه نکردن به نکات بهداشت فردی

پولیپ در بینی به هرگونه آلودگی حساس است ؛ این حساسیت موجب می شود فرد مبتلا به این عارضه ، بهداشت فردی خود را بیش از پیش رعایت کند. بدین ترتیب به هیچ عنوان دست های آلوده خود را وارد بینی نکنید.

استنشاق آلاینده های شیمیایی و دود مضر

آلاینده های شیمیایی نظیر دود ماشین ، دود کارخانه ها و هر ماده شیمیایی که بوی تندی داشته باشد ، پولیپ بینی را تحریک می کند. همچنین استعمال دخانیات نظیر سیگار و قلیان سبب شدت این بیماری می شود. بدین سبب پیشنهاد می دهیم حتی در معرض دود دخانیات نیز قرار نگیرید و از مناطقی که آلودگی در آن زیاد است دوری کنید.

بیماری آسم

آسم در راه تنفس التهاب ایجاد کرده و آن را منقبض می کند. این روند بر افزایش شدت بیماری مذکور می افزاید.

پولیپ در کودکان را چگونه تشخیص بدهیم؟

همانطور که ابتدای مقاله گفتیم بیماری مذکور بیشتر در افراد بزرگ سال دیده می شود ، اما مسائل ژنتیک یا دیگر مسائلی که در ابتدای مقاله به آن ه اشاره کردیم ، می توانند باعث ایجاد پولیپ بینی در کودکان و افراد جوان نیز بشوند.در صورتی که احتمال درگیری کودک شما با این عارضه وجود داشته باشد ، بهترین جراح پولیپ در بینی شیراز آزمایش فیبروز کیستیک در کودک انجام داده و وجود یا عدم وجود این بیماری را به والدین اطلاع می دهد.

پولیپ در سینوس

سینوس محلی است که در آن هوا زیادی وجود دارد. سینوس ها در جمجمه و اطراف بینی پراکنده هستند. سینوس های آرواره ای در واقع بزرگ ترین در نوع خود هستند ؛ این سینوس ها در پشت گونه قرار گرفته اند. هوایی که در سینوس ها وجود دارد از راه بینی خارج می شود. از آن جا که مخاط بینی با مخاط سینوس شباهت دارند ، گاهی پولیپ در سینوس ایجاد می شود.

پولیپ جزئی از عوارض رینوسینوزیت

احتمال ایجاد بیماری رینوسینوزیت در افرادی که عفونت دوره ای را تجربه کرده اند بیشتر است. اگر بیمار به رینوسینوزیت دچار شده باشد ، احتمال مواجه با پولیپ سنگین تر تشدید می شود. عارضه هایی که باعث ایجاد رینوسینوزیت می شوند شامل موارد زیر هستند:

  • آسم
  • حساسیت به آسپرین
  • سفتی در مخاط
  • سینوس قارچی آلرژیک که یک عارضه نادر است.

دوره نقاهت عمل پولیپ بینی

برخلاف تصورات عامه مردم ، دوران نقاهت جراحی گرفتگی بینی  طولانی نبوده و افراد با مدت کوتاهی استراحت ، می توانند به انجام فعالیت های روزانه خود پرداخته و همچنان به سرکار بازگردند. لازم به ذکر است ؛ توجه به دستورالعمل های دکتر کرمی در دوران نقاهت ، می تواند منجر به تسریع در بهبودی گردد ؛ به همین منظور ، در ادامه مقاله به برخی از مهم ترین نکات پس از جراحی پولیپ در بینی ، اشاره کرده ایم.

 

پولیپ بینی

 

نکات پس از پولیپ بینی

  1. به بیماران توصیه می شود پس از جراحی ، به طور جدی درمان آلرژی خود را پیگیری نمایند.
  2. در صورت تجویز دارو توسط پزشک ، در مصرف منظم و به موقع آن ها دقت کنند.
  3. در صورت احساس درد و عدم تحمل آن ، پیش از مصرف مسکن با دکتر کرمی معالج خود در این باره مشورت نمایید.
  4. استعمال دخانیات و مصرف مشروبات الکلی ، موجب افزایش طول دوران نقاهت می گردد ؛ بنابراین از مصرف آن ها خودداری نمایید. همچنین ، طبق توصیه پزشک بهتر است در معرض دود سیگار و قلیان نیز قرار نگیرید.
  5. تا مدتی بعد از عمل ، از فین کردن اجتناب نمایید. جهت تمیز کردن بینی می توانید از فرآیندی که بهترین جراح پولیپ بینی برای شما تجویز کرده است ، استفاده کنید.
  6. حذف یا کاهش نمک ، ادویه ، ترشی و از این قبیل موارد از رژیم غذایی در دوران نقاهت بعد از جراحی ، موجب بهبودی سریع تر افراد می گردد.

عوارض جراحی پولیپ چیست ؟

در صورتی که این عمل توسط بهترین جراح پولیپ بینی در شیراز انجام گیرد ، منجر به بروز عوارض در افراد نمی گردد ؛ لازم به ذکر است ، رعایت توصیه و دستورالعمل های پزشک قبل و بعد از عمل نیز به همین اندازه اهمیت دارد ؛ بنابراین ، به هیچ عنوان در این باره سهل انگاری نکنید.

پولیپ بینی و بوی بد دهان

با توجه به اینکه پولیپ در بینی باعث مسدود شدن مجاری تنفسی و ورم سینوسی می شود ، این التهابات می ‌تواند منجر به عفونت و رشد باکتری های موجود در دهان و بینی و در نتیجه ایجاد بوی بد در این نواحی شود.از این رو باید خاطر نشان کنیم که رعایت بهداشت دهان و دندان علاوه بر اهمیت وافری که در پیشگیری از گرفتگی بینی دارد ، می‌ تواند در کنترل این عارضه نیز موثر باشد.

چه زمان مراجعه به پزشک متخصص برای درمان پولیپ بینی ، ضرورت دارد ؟

چنانچه علائم پولیپ بینی ادامه دار باشد و بیش از ۱۰ روز به طول انجامد ، بهتر است به پزشک مراجعه کنید. از این روعلائم پولیپ ها مشابه بیماری سینوزیت مزمن و دیگر عارضه ها همچون ، سرماخوردگی می باشد که با مشاهده علائم زیر ، باید به بهترین جراح پولیپ در شیراز مراجعه نمود. این علائم عبارتند از :

  • اختلال حاد عملکرد تنفسی
  • بیماری که به طور ناگهانی بدتر شود
  • بروز ورم شدید در اطراف چشم ها
  • اختلال در بینایی اعم از حرکات چشم ، دو بینی و کاهش بینایی
  • تشدید سردرد ، به همراه افزایش درجه حرارت بدن و یا عدم توانایی نگه داشتن سر به جلو

چه عواملی احتمال بروز پولیپ را افزایش می دهد؟

عواملی همچون آلرژی یا عفونت که موجب تحریک طولانی مدت بینی و یا التهاب در مسیرعبور هوا شوند ، باعث شکل گیری پولیپ می شوند. پولیپ با عوارضی مانند عفونت قارچی سینوس ، تنگی نفس ، حساسیت به آسپیرین و همچنین تشکیل کسیت فیبروز همراه می باشد.

پولیپ بینی در چه سنی رخ می دهد ؟

گرفتگی بینی در هر رده سنی می تواند به وقوع بپیوندد ، اما در افراد میانسال شیوع آن بیشتر است و بانوان اغلب بیشتر از آقایان در معرض ابتلا به آن قرار گرفته اند. لازم به ذکر است که در واقع پولیپ در هر نقطه ای از مسیرهای بینی تشکیل می گردد ؛ اما در واقع اغلب در نواحی ای که نزدیک به استخوان گونه و چشم ها واقع شده اند ایجاد می شوند.

درمان طبیعی و خانگی پولیپ بینی  :

از آنجایی که پولیپ بینی منشا آلرژیک دارد در فصل ها و فضاهای خاص تشدید می شود ، به عنوان مثال به دلیل گرده افشانی گل ها در فصل بهار و همچنین خشکی هوا در فصل پاییز و زمستان ، تحریک و تشدید پولیپ بینی ایجاد می شود. در صورتی که این عارضه درمان نشود می ‌تواند باعث آسیب های جدی به حواس چشایی و بویایی شود. موارد بسیاری هست که می توان با رعایت آنها از پولیپ بینی جلوگیری کرده و یا علائم آن را در صورت ابتلا بهبود بخشید. این موارد می تواند همچون مصرف موادغذایی سالم ، ایجاد تغییرات در سبک زندگی فرد و ورزش کردن باشد.

  • نوشیدن آب کافی : کم آبی بدن می تواند باعث غلظت خون شود.
  • ورزش : ورزش به افزایش سوخت و ساز و همچنین تقویت سیستم ایمنی بدن می پردازد.
  • مصرف پوسته گیاه مگنولیا : این گیاه اثری خلط آور دارد که سبب محدود شدن پولیپ بینی می شود.
  • روغن کرچک : مصرف این روغن سبب تقویت سیستم ایمنی بدن می شود که درمانی مناسب در مقابله با عفونت ها و حساسیت ها می باشد.
  • مصرف روغن درخت چای به صورت موضعی : این روغن باعث کاهش التهاب ناشی از پولیپ بینی می شود.
  • پیشگیری از مصرف مواد غذایی حساسیت زا : مواد غذایی آلرژی زا مانند غذاهای تند ، پرنمک و ادویه می تواند موجب افزایش ابتلا به واکنش های آلرژیک شود.
  • مصرف ویتامین A ، سیر ، پیاز ، زردچوبه ، امگا3 و روی : این مواد و مکمل های غذایی با تقویت سیستم ایمنی و همچنین خواص آنتی اکسیدانی خود در درمان قارچ ، عفونت و واکنش های آلرژیک موثر می باشند. آنتی اکسیدان نیز در درمان پولیپ بیی بسیار با اهمیت است.

هزینه جراحی

تعیین هزینه جراحی پولیپ بینی ، نیازمند انجام معاینات مورد نیاز و بررسی پارامترهای بسیاری می باشد ؛ از این رو هزینه آن پس از انجام معاینات توسط متخصص گوش و حلق و بینی مشخص می گردد.